Editie 2020

Laureaten

Categorie 'iStandOut'

Smart Glasses 4 Telehealth to improve access to quality health care
Memisa (België); Iristick (België)
Betrokken land: Democratisch Republiek Congo
Het project Smart Glasses 4 Health was voor de jury het beste bewezen succesverhaal in de categorie iStandOut. Dit project introduceert telegeneeskunde met een e-bril in Kingandu (Kwilu, DR Congo) om de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg te verbeteren. Op het platteland is de toegang tot ziekenhuizen vaak moeilijk. Dankzij deze bril kunnen zorgverleners een expert op afstand (de ziekenhuisarts) exact tonen wat ze zien, kunnen met hem of haar praten en luisteren naar de instructies zonder het gebruik van de handen te verliezen of hun activiteit te moeten onderbreken. Door een frequentere interactie met de arts worden ook de capaciteiten van de verpleegkundigen versterkt.
Website: https://iristick.com/ ; https://memisa.be/en/ 

Deze laureaat krijgt een kredietlijn van 10.000 euro voor de voortzetting van (onderzoeks)activiteiten en de verdere ontwikkeling van het project.

 

Categorie 'iStartUp'

AKABOXITECH - Digital Financial Inclusion
Akaboxi Ltd (Uganda); Ondernemers voor Ondernemers (België)
Betrokken land: Oeganda
AKABOXITECH kreeg de prijs voor het meest beloftevolle innovatieve idee, in de categorie iStartup. Dit project is ontwikkeld door lokale ondernemers en biedt een digitaal financieel inclusiesysteem voor kleine boeren in Oeganda, voornamelijk vrouwen en jonge boeren in plattelandsgemeenschappen, zodat ze hun spaargeld samen kunnen controleren en beheren. Het systeem vervangt de rudimentaire manier van boekhouden, het samenbrengen van hun spaargeld in dozen en het bewaren van de spaardozen in het huis van de groepsleider voor een veiliger, meer digitaal en eenvoudiger proces om hun spaargeld te monitoren en te beheren.
Website: https://akaboxi.com/

Deze laureaat zal een stage in een Belgische of internationale incubator ter waarde van 25.000 euro kunnen doorlopen.

 

Categorie 'iChoose'

Bambanani – Joining hands to teach every child: Open Education Resources in South Africa
VVOB (België)
Betrokken land: Zuid-Afrika
De publieksfavoriet in de categorie iChoose was Bambanani - Joining hands to teach every child, een project dat leermiddelen ontwikkelt voor inclusief onderwijs voor kinderen in Zuid-Afrika. In 2001 lanceerde Zuid-Afrika een progressief beleid voor inclusief onderwijs – een belangrijke stap naar meer sociaal-economische gelijkheid. Op dit moment weten echter maar weinig leerkrachten hoe ze les moeten geven op een inclusieve manier. Daarom ontwikkelde VVOB het platform FundaOER.org. Op deze website vinden leerkrachten een rist aan open leermiddelen die hen kunnen inspireren in hun lespraktijk. Ook opleiders van leerkrachten of pedagogische begeleidingsdiensten kunnen hier terecht.
Website: https://www.vvob.org/nl

Deze laureaat ontvangt een geldsom van 5.000 euro.

 

Andere genomineerde projecten

Category 'iStandOut'

Training family farmers in their local language with video
Access Agriculture (België)
Betrokken landen: Benin, Egypte, Kenya, Mali, Malawi, Rwanda, Senegal, Tanzania, Uganda, Zambia, Bangladesh, India, Nepal, Bolivia 
Dit project bevordert agro-ecologische principes en landelijk ondernemerschap door middel van capaciteitsontwikkeling en Zuid-Zuid-uitwisseling van kwalitatief hoogstaande trainingsvideo's voor boeren in de lokale talen.
Meer dan 3.000 organisaties in het Zuiden verspreiden en screenen de video's via microSD-kaarten, dvd-series in meerdere talen, USB-sticks en de smart projector. Met deze laatste kunnen mensen video's in hun eigen taal bekijken zonder elektriciteit, mobiele-telefoonsignaal of zelfs een internetverbinding. Sinds het winnen van de iStandout Prize D4D in 2018 is Access Agriculture een bloeiend netwerk aan het opzetten van jonge plattelandsondernemers die video's screenen en beschikbaar stellen als onderdeel van hun werk met achtergestelde gemeenschappen.
Website: https://www.accessagriculture.org/ 

DataToCare 
Savics (België)
Betrokken landen: Benin, Burkina Faso, Kameroen, Ivoorkust, Democratische Republiek Congo, Indonesië, Liberia, Mali, Marokko, Niger, Filipijnen, Centraal Afrikaanse Republiek, Rwanda, Togo, Zambia
DataToCare is een softwareplatform (bestaande uit mobiele, desktop- en webapplicaties) dat diagnostische, klinische en operationele gegevens van afgelegen laboratoria en klinieken verzamelt en deze in real-time doorstuurt naar lokale, regionale en nationale actoren, zoals patiënten, zorgverleners en beslissingsnemers. DataToCare is momenteel geïnstalleerd in meer dan 550 laboratoria in 15 landen in Afrika en Azië en ondersteunt de diagnostische tests voor 250.000 patiënten.
Website: https://savics.org/ 

NutriApp: Application from consumers to consumers for a better world
Consorcio Agroecológico Peruano (Peru); Eclosio (België)
Betrokken land: Peru
De NutriApp-applicatie is een hulpmiddel voor de consument, ontworpen door het maatschappelijk middenveld, dat het mogelijk maakt voor de consument om rechtstreeks toegang te krijgen tot begrijpelijke informatie over de aanwezigheid van suiker, verzadigde vetten en natrium in ultra-verwerkte producten. Na een semester kenden en/of gebruikten meer dan 100.000 personen reeds de mobiele applicatie.
Website: http://consorcioagroecologico.pe/ ; https://www.eclosio.ong/ 

Category 'iStartUp'

First Aid Blended Learning (FABL)
Rode Kruis Vlaanderen (België); Rwanda Red Cross Society (Rwanda)
Betrokken land: Rwanda
Met First Aid Blended Learning (FABL) wil Rode Kruis-Vlaanderen (RKV) het aantal eerstehulpverleners in Sub-Sahara Afrika drastisch verhogen. Vergeleken met traditionele alternatieven slaagt FABL er in om met dezelfde middelen het aantal EHBO-trainingen te verdrievoudigen. Rode Kruis-Vlaanderen heeft haar toonaangevende evidence-based eerstehulprichtlijnen vertaald naar een gebruiksvriendelijke app met een intuïtief boekingssysteem en dat is vervolgens gekoppeld aan een speciaal ontworpen in-class trainingsmethodologie.
Website: https://www.rodekruis.be/  

Open Chain
Iles de Paix (België); TRIAS (België); Mviwata-Arusha (Tanzania)
Country involved: Tanzania
Open Chain is een open source platform waar lokale inzichten in uitdagingen verzameld worden en vrij beschikbaar worden gesteld om nieuwe gegevens bij te dragen of om ze te raadplegen. Het ondersteunt stakeholderconsultatie en netwerkactiviteiten om deze data te verzamelen en om nieuwe partnerschappen te initialiseren. Zo voorziet het de nodige informatie voor beleidsmakers, en verbindt het lokale stakeholders voor een gezamenlijke stem en actie.
Website: https://www.ilesdepaix.org/ 


 

Category 'iChoose'

Financial inclusion for Ugandan farmers and entrepreneurs
Trias (België, Oeganda)
Betrokken land: Oeganda
In Oeganda werkt Trias samen met drie microkrediet organisaties in het Noorden en Westen van het land. Deze spaar- en krediet coöperaties, of SACCO’s, bieden aan hun leden een breed gamma van krediet- en spaarproducten die op maat gemaakt zijn voor rurale boerenfamilies en kleine ondernemers. Met dit project worden de SACCO partners geadviseerd om het bestaande Core Banking System te hervormen zodat mobiel bankieren kan worden geïmplementeerd. Met deze innovatie kunnen boerenfamilies en kleine ondernemers vanop afstand de balans op hun  rekening overzien, geld versturen van hun mobiele telefoon naar hun rekening en omgekeerd. Dankzij mobiel bankieren verbetert de toegang tot krediet en andere financiële middelen van kleine boeren en ondernemers.
Website: https://www.trias.ngo/nl 

ImpalaEdTech – Parakou 
Impalabridge (België), Guerra Hub (Benin)
Betrokken land: Benin
ImpalaEdTech Parakou is een gemeenschappelijk project van de Belgische VZW Impalabridge en de Guerra Hub, een “Digital Innovation Hub” (DIH) uit Benin.
Het project ImpalaEdTech wil opleidingen geven en steun verlenen aan:
- leerkrachten in Benin om te innoveren en nieuwe vaardigheden te leren die nodig zijn voor een efficiënt gebruik van ICT in het onderwijs;
- jonge werkzoekenden om hen op te leiden tot opleiders in technologie en/of te leren ondernemen in ICT-toepassingen voor het onderwijs;
- leerlingen van basisscholen en middelbare scholen technologische vaardigheden aanleren voor een succesvol beroepsleven in de 21ste eeuw (creativiteit, kritisch denken, etc).
Website: https://impalabridge.com/ 

Prijsuitreiking

De drie laureaten voor de Prijs D4D - Editie 2020 ontvingen hun prijs van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, op aanbeveling van de jury, op 15 oktober 2020 tijdens de prijsuitreiking die door het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika werd georganiseerd (België).

Persbericht (KMMA)

Programma

Foto's (©Kris Pannecoucke)