Prijs D4D

De drie laureaten voor de Prijs D4D - Editie 2020 ontvingen hun prijs van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, op aanbeveling van de jury, op 15 oktober 2020 tijdens de prijsuitreiking die door het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika werd georganiseerd (België).
Proficiat aan iedereen!

Laureaat in de categorie iChoose

Bambanani – Joining hands to teach every child: Open Education Resources in South Africa
By VVOB in South Africa

Betrokken land: Zuid-Afrika
De publieksfavoriet in de categorie iChoose was Bambanani - Joining hands to teach every child, een project dat leermiddelen ontwikkelt voor inclusief onderwijs voor kinderen in Zuid-Afrika. In 2001 lanceerde Zuid-Afrika een progressief beleid voor inclusief onderwijs – een belangrijke stap naar meer sociaal-economische gelijkheid. Op dit moment weten echter maar weinig leerkrachten hoe ze les moeten geven op een inclusieve manier. Daarom ontwikkelde VVOB het platform FundaOER.org. Op deze website vinden leerkrachten een rist aan open leermiddelen die hen kunnen inspireren in hun lespraktijk. Ook opleiders van leerkrachten of pedagogische begeleidingsdiensten kunnen hier terecht.
Website: https://www.vvob.org/nl

Deze laureaat ontvangt een geldsom van 5.000 euro.

Bambanani(©Kris Pannecoucke) 

 

Laureaat in de categorie iStandOut

Smart Glasses 4 Telehealth to improve access to quality health care 
By Memisa and Iristick in the Democratic Republic of Congo

Betrokken land: Democratisch Republiek Congo
Het project Smart Glasses 4 Health was voor de jury het beste bewezen succesverhaal in de categorie iStandOut. Dit project introduceert telegeneeskunde met een e-bril in Kingandu (Kwilu, DR Congo) om de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg te verbeteren. Op het platteland is de toegang tot ziekenhuizen vaak moeilijk. Dankzij deze bril kunnen zorgverleners een expert op afstand (de ziekenhuisarts) exact tonen wat ze zien, kunnen met hem of haar praten en luisteren naar de instructies zonder het gebruik van de handen te verliezen of hun activiteit te moeten onderbreken. Door een frequentere interactie met de arts worden ook de capaciteiten van de verpleegkundigen versterkt.
Website: https://iristick.com/ ; https://memisa.be/en/ 

Deze laureaat krijgt een kredietlijn van 10.000 euro voor de voortzetting van (onderzoeks)activiteiten en de verdere ontwikkeling van het project.

Smart Glasses(©Kris Pannecoucke) 

 

Laureaat in de categorie iStartUp

AKABOXITECH - Digital Financial Inclusion
By Akaboxi Ltd and Ondernemers voor Ondernemers, implemented in Uganda

Betrokken land: Oeganda
AKABOXITECH kreeg de prijs voor het meest beloftevolle innovatieve idee, in de categorie iStartup. Dit project is ontwikkeld door lokale ondernemers en biedt een digitaal financieel inclusiesysteem voor kleine boeren in Oeganda, voornamelijk vrouwen en jonge boeren in plattelandsgemeenschappen, zodat ze hun spaargeld samen kunnen controleren en beheren. Het systeem vervangt de rudimentaire manier van boekhouden, het samenbrengen van hun spaargeld in dozen en het bewaren van de spaardozen in het huis van de groepsleider voor een veiliger, meer digitaal en eenvoudiger proces om hun spaargeld te monitoren en te beheren.
Website: https://akaboxi.com/

Deze laureaat zal een stage in een Belgische of internationale incubator ter waarde van 25.000 euro kunnen doorlopen.

Akaboxitech(©Kris Pannecoucke) 

De ‘Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling (D4D)’ bekroont initiatieven die digitalisering inzetten als een hefboom voor ontwikkeling. Projecten en ideeën die in aanmerking komen, benutten het potentieel van (nieuwe) technologieën op een innovatieve manier in functie van de duurzame ontwikkelingsdoelen vastgelegd door de Verenigde Naties.

Prijs D4D bestaat uit drie categorieën:

  • Het innovatieve idee / startup - ‘iStartUp’
  • Het succesverhaal - ‘iStandOut’
  • De publieksprijs - 'iChoose'

Iedereen met een innovatief idee of succesverhaal rond digitalisering voor ontwikkeling kan deelnemen aan de Prijs D4D.

Prijs D4D is een tweejaarlijks initiatief van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) met steun van de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD).