Categorie ‘iStartUp’

Laureaat

Aksantimed

Aksantimed (Mbela Sedi), SOS Médecins  de Nuit (Maneno Riziki), Université Libre de Bruxelles – Phytoconsult H.Y. sprl (Hélène Mavar)

De plaag van nepmedicatie veroorzaakt falende behandelingen, vergiftigingen, verhoogde resistentie aan antibiotica en soms zelfs de dood. AksantiMed maakt gebruik van de opkomst van de mobiele telefoon (GSM) en het internet op het Afrikaanse continent om de patiënt centraal te stellen bij de moeilijke taak van het controleren van de medicatie. De patiënt kan met zijn GSM of via de App Aksantimed de unieke 12-cijfercode, gedrukt op een niet-transfereerbaar etiket en aangebracht op elke doos medicijnen, valideren.

Website: http://aksantimed.com/

 

Aksantimed ontving een stage in een Belgische incubator genaamd imec. Tijdens deze stage werd Aksantimed begeleid in de oprichting van hun onderneming zowel in België als in R.D.C. door ACC Team. Ze ontvingen coaching sessies voor de verdere uitbouw van hun applicatie door o.a. one-on-one coaching sessies en ateliers van experten in het domein van e-Health, e-Commerce en e-Governance. Waar nodig, werd het uitgebreide academisch netwerk van imec ingeschakeld om de expertise te verfijnen. Eveneens werden er co-working ruimtes ter beschikking gesteld.

 

Genomineerden

Soundiata Payment Gateway

HEC-ULg Entrepreneurs (Louis Manga), Agence de Services Manages, ASM (Ousmane Ndao)

Eén van de belangrijkste belemmeringen voor de ontwikkeling van e-commerce in Afrika is het gebrek aan betrouwbare en veilige online betaaloplossingen. Soundiata wilt voortbouwen op de boom in het mobiel bankieren om Noord-Zuid maar ook Zuid-Zuid uitwisselingen via het internet veilig te promoten.

 

Geo-Domaines Coopération

IT-International Development (Ghislain Muller, Alain Muller), Ultima Technologies (Claude Bernardini)

De applicatie 'Geo-Domains' faciliteert het traceren van plannen, gebieden en diverse punten vastgelegd door GPS; zonder geografische restricties via PC en mobiele telefonie.